Expressen

Publicerad i Expressen 2015-08-28

För några dagar sedan fylldes Louisianas skulpturpark av vimlande människor med immiga glas och ivriga öron, en hybrid av museibesökare och litteraturpublik.

Litteraturfestivaler kan vara trånga och något hektiska tillställningar, men Louisiana literature utmärker sig genom att vara det motsatta. Besökare rör sig ledigt mellan seminarierna och ”hygger sig” i gräset till författarsamtal, intervjuer och uppläsningar, allt i en miljö som förtjänar att kallas förtrollande. Festivalen blev en bekräftelse på den danska litteraturscenens tillgänglighet.

Det danska litterära fältet har under sommaren stått i centrum för den svenska kulturdebatten. En avund har uttryckts, både mot den rika poesiutgivningen och mot den expanderande uppläsningskulturen i Danmark och i synnerhet i Köpenhamn. Det vi ser på Louisiana literature kan beskrivas som essensen av det danska kulturklimatet i aktion: Danska debutanter får chansen att samsas om scenen med etablerade författare somRichard Ford, Ngũgĩ wa Thiong’o och Marie Darrieussecq. Något som återspeglas i Köpenhamn där uppläsningar av både etablerade och oetablerade författare blivit en vardaglig företeelse.

Som en följd av denna öppna litteraturmiljö arrangeras i dag årets tredje upplaga av gratisevenemanget Lyse nætter på Møllegade. Där kombineras litteratur med performance, gatufest och konst. På Møllegade samlas människor till lika delar för att lyssna på poesi som att mötas över samtal, kultur, mat och dryck.

Verbal litteratur i evenemangsform är inte Sverige bortskämt med. Att det dessutom ges utrymme åt engagerande publikreaktioner kombinerat med en gemensam upplevelse är något alldeles unikt. Jag hoppas innerligt att detta fenomen tar sig över sundet inom en snar framtid.

Further Projects