Junkyard

Tillgång till alla artiklar här 

Publicerad i Junkyard Magazine 2015-07-17

Något som fascinerar mig med Köpenhamn är att det finns något genuint och unikt som symboliserar varje stadsdel. I stadsdelen Nørrebro kommer dess särskilda känsla till uttryck i ett relativt nytt område beläget i yttre delen av Nørrebro. Som en del av Köpenhamns kommuns projekt att utveckla och rusta upp den yttre delen av Nørrebro lät de ett stort område byggas, innefattande vad som nu kallas ”den røde plads”, ”den sorte plads” och ett grönområde. Tillsammans bildar dessa Superkilen. Superkilen är alltså ett stort parkområde designat av arkitektfirman Bjarke Ingels Group som invigdes sommaren 2012. Parkerna strävar efter att det mångkulturella Nørrebro ska få komma till uttryck. Dessa parker har verkligen utvidgat Nørrebro och gett ett nytt liv och rörelse till både själva området så väl som till gatorna runtomkring.

Røde plads har kommit att bli en mötesplats för allt ifrån skatare och unga människor till barnfamiljer. Platsen passar lika bra för lek med barn som för att tillsammans med några vänner köpa med sig öl från kiosken eller mat från någon av alla falafelställen på Nørrebrogade, och sätta sig i solen på Røde- eller Sorte plads.

En liten promenad bort genom det nydesignade grönområdet finns några av mina absoluta favoritgator i Köpenhamn, Stefansgade och Jægersborggade. Där finns både små butiker, atelier, caféer samt öl- och vinbarer. Perfekt för eftermiddagskaffe eller kvällsvin.Publicerad i Junkyard Magazine 2015-06-04
Cityguide Copenhagen

Köpenhamn vaknar som så många andra städer till liv under vår- och sommarhalvåret och visar i och med det upp en helt ny sida av sig själv. Typiskt för Köpenhamn under dessa månader är alla marknader som går att hitta runtom i staden, och bland dessa framförallt matmarknader.

Området kallat Kødbyen i stadsdelen Vesterbro är nog mest känt för att under kvällar och nätter ha ett stort, något uttjatat utbud av barer, klubbar och folkliv. (Det går dock alltid att hitta guldkorn på kvällarna i Kødbyen, så som många events på Harveys.) Men det som verkligen är att rekommendera under sommarmånaderna är Kødbyens matmarknad som under marknadens soliga timmar blir till en enda stor dagsfest. Att komma hit för att sitta under bar himmel och äta lunch, dricka kaffe eller kanske en Aperol Spritz till hyfsade priser, bra musik och mycket människor i rörelse runt omkring är helt klart ett av mina bästa lördagstidsfördriv.

En annan marknad som alltid är värd cykelturen dit bort, är Copenhagen Street Food, beläget på Papirøen. Där har en industrilokal som under många år stått tom nu fyllts upp med foodtrucks, live-musik och ständigt nya pågående konst- och byggprojekt, Copenhagen Street Food är dessutom öppet alla dagar i veckan under hela sommaren.


Publicerad i Junkyard Magazine 2015-04-03
Cityguide Copenhagen

Trots att Köpenhamn är en rimligt liten storstad kan de dolda platserna dit Köpenhamnsborna själva går ibland verka orimligt långt borta. Men faktum är att de många gånger gömmer sig runt hörnet, men det gäller att veta den rätta vägen att svänga in på.

Att befinna sig i stadsdelen Indre Byen i Köpenhamn kan lätt kopplas samman med Strøget, folkmassor, trånga utrymmen och överpris på mat. Men promenerar man enbart några hundra meter bortom turistsmeten finner man en god försmak till en av alla godbitar som Köpenhamn som stad faktiskt har att erbjuda – District Tonkin. District Tonkin är en avslappnad vietnamesisk restaurang som serverar en av Köpenhamns bästa och mest prisvärda Bánh mì-mackor, soppor och sallader.

Med en rustik inredning, färgglada pallar, stora växter varvat med prydnader i fönsterna och en lampanordning i taket som på ett fyndigt vis kan uppfattas som elledningar, ges en genuin känsla av att kliva ner i en liten del av Vietnam. District Tonkin på Dronningens Tværgade är en filial till konceptbutiken på Frederiksberg och öppnade så sent som 29 januari i år, men det är redan en av mina absoluta favoriter i Indre Byen, värt ett besök för både lunch och middag.

Further Projects